середу, 1 лютого 2023 р.

29 січня

 Сьогодні ми згадуємо події боротьби за волю і незалежність наших молодих співвітчизників - юних захисників Української Народної Республіки. 


29 січня 1918 року відбувся бій під залізничною станцією Крути на Чернігівщині. 300 українських юнаків добровольчого Студентського Куріню власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Студенти Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій відстоювали право українського народу жити у власній державі. Хлопці вступили у нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч. Бій тривав упродовж п’яти годин. У полон до більшовиків потрапило 28 юнаків. Полонених було розстріляно. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. Бій під Крутами не мав визначального воєнного значення. Проте для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України! 


Пам’ятаймо українські Фермопіли! Схиляймо голову, вшановуючи пам’ять про небувалу самопожертву бійців Студентського куреня Січових стрільців.




Немає коментарів:

Дописати коментар